Myter om sorg

Myter om sorg


”Tiden läker alla sår” är förmodligen den vanligaste frasen en sörjande får höra av vänner och bekanta efter att ha drabbats av sorg. Sörjande berättar även att andra verkar besvärade av deras reaktioner och inte riktigt vet vad de ska säga.


Att tiden läker alla sår är bara ett exempel på en myt som får oss att tro att vi kommer att må bättre bara vi låter tiden gå. Och ja, tid behövs för läkning men det är vad du gör under tiden som avgör om du får läkning eller inte.


Ytterligare några av de vanligaste myterna som en sörjande person möter kan låta så här:

  • Var inte ledsen
  • Var stark (för andras skull)
  • Sörj i ensamhet
  • Ersätt förlusten
  • Håll dig sysselsatt


Det är här det blir tydligt att samhällets information eller norm om hur du ska hantera din sorg inte är till så stor hjälp. Den som sörjer finner det lättare att ta till så kallade tillfälliga lättnader för att dämpa eller döva sin sorg.


Tillfälliga lättnader


De flesta av oss har blivit socialiserade från tidig barndom att hantera sorgliga och smärtsamma känslor felaktigt. Genom att döva smärtan efter förlusten med hjälp av tillfälliga lättnader infinner sig känslan av tröst och lugn - men bara tillfälligt. Nedan presenteras ett par exempel på tillfälliga lättnader.

Alkohol, tabletter eller mat

Att äta en extra kaka, dricka några glas vin eller ta en lugnande tablett bearbetar inte den känslomässiga smärta som en förlust orsakat.

Träning eller arbete

Överdriven träning eller att begrava sig i arbete är inte skadligt i sig själv. Det kan dock bli skadligt när det görs av fel anledning och används för att dämpa sorgen.

Shopping

Att handla är ingen långsiktig lösning på den smärta som ett dödsfall eller en skilsmässa orsakat. Tvärtom kan detta ha en rakt motsatt effekt.

Känner du igen dig i något av detta?

Då är sannolikheten stor att du drabbats av sorg men
ännu inte har bearbetat den.


Anmäl dig redan idag till ett kostnadsfritt kortare samtal där du får veta mer om hur Programmet för sorgbearbetning kan hjälpa dig att hantera din sorg så att du blir fri och återvinner din livsgnista igen!